Een veiligere mobiliteit voor Zomergem

Lievegem werkt aan een veiligere verkeerssituatie in Zomergem, vooral in het deel tussen Markt en de Durmstraat. Een circulatieplan, snelheidshandhaving en infrastructurele ingrepen moeten leiden tot een doorstroming die vlot en veilig kan gebeuren.

 

Op dit moment is de verkeerssituatie in Zomergem niet altijd even veilig: de voorrangsregels en de snelheidsbeperkingen worden niet altijd gerespecteerd en sommige straten zijn niet breed genoeg om tweerichtingsverkeer en comfortabele voetpaden toe te laten. Deze pijnpunten werden al door inwoners aangehaald tijdens de inspraakfase van het globaal mobiliteitsplan en werd de afgelopen weken bevestigd door de omleiding voor de werken aan Motje die voor een verhoogde verkeersdrukte zorgen.

Circulatieplan

De voetpaden in de Hendrik Claeysstraat en de Dekenijstraat worden heraangelegd. Om een degelijk voetpad mogelijk te maken in de Hendrik Claeysstraat en op termijn ook in de Alfons Sifferstraat, wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd in deze straten. Dit komt bovendien de algemene verkeerscirculatie en -veiligheid op het punt Boven-Ter Wal-H. Claeysstraat ten goede. Om het gevaarlijk uitrijden naar de Zomerlaan te voorkomen, wordt ook eenrichtingsverkeer in de Adolf Lievensstraat voorzien.

Als algemene maatregel wordt er een tonnagebeperking tot 3,5 ton ingevoerd, met uitzondering voor lokale leveringen. Dit betekent dat zwaar verkeer geweerd wordt tussen de assen Motje-Dreef-Zomerlaan-Durmstraat.

Handhaving

Om de huidige snelheidsbeperkingen beter te handhaven, komt er een flitspaal in het midden van de Zomergemstraat (30 km/u). In de Durmstraat tussen het Schipdonkkanaal en de Weldadigheidsstraat (50 km/u) komt er een trajectcontrole. Ook op de scheiding tussen Boven en Ter Wal (30 km/u) komt er een flitspaal.

Infomoment

Met deze plannen wil Lievegem de verkeersveiligheid opkrikken en een volwaardige plek bieden aan de zachte weggebruiker. Dit brengt een verandering met zich mee en daarom wil de gemeente de inwoners hierin betrekken. Elke Lievegemnaar vindt op de website van de gemeente informatie terug over de plannen en kan daar ook vragen en suggesties kwijt. Op 12 januari 2022 wordt er een digitaal infomoment georganiseerd waar de plannen worden toegelicht en er uitgebreid ruimte zal zijn voor opmerkingen.

 

Meer informatie en inschrijven voor het infomoment: www.lievegem.be/mobiliteitzomergem.

Team communicatie
24 Dec 2021
Geef jouw opmerking

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.